Haväng

Telefonkatalogen del III

Posted in Allmänt by Jonas on 02 december 2007

Eniro hävdar i Aftonbladet att utgivningen av 5,5 miljoner telefonkataloger inte gör dem till miljöbovar. De säger att de är miljöcertifierade och att papperet består till 30 procent av returpapper.

– De övriga 70 procenten är gjorda på spillprodukter som toppar och grenar, säger Katarina Lind, produktchef på Eniro Gula sidorna.

Men jag ställer mig undrande till hur Eniro resonerar. Tillverkningen måste sluka energi och utkörningen till alla hushåll sker knappast med elbilar. Vidare ska alla ratade kataloger hämtas efter någon vecka vilket leder till fler onödiga utsläpp. Lägg ned detta, Eniro. Låt istället kunderna som vill ha katalogerna anmäla på en beställningssida istället för att ha en avbeställningssida.

Annonser

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nicke said, on 02 december 2007 at 23:01

  Telefonkataloger trycks på ett enkelt typ av tidningspapper. Eniros katalog trycks på papper från Holmen, troligen från Bravikens och Hallstas pappersbruk. De tillverkar tidningspapper av dels returpapper, men främst av mekanisk pappersmassa, sk TMP-massa. Att tillverka TMP-massa är mycket elenergikrävande, men ger högt råvaruutbyte. Färsk granved av klena dimensioner används av Holmen som råvara, men inte grenar och toppar, som Eniros Katarina Lind påstår. Vid modernt skogsbruk tas nästan all råvara från skogen tillvara och delas mellan sågverk, pappers- och massabruk och energiverk. Att påstå att den del som används i massabruk är en spillprodukt är lika dumt som påstå att dieselolja är en spillprodukt vid framställning av bensin ur råolja!

 2. Emil said, on 02 december 2007 at 23:35

  Det finns även en telefonkatalog som heter DinDel.
  Dem trycker 4.8milj. exemplar årligen.
  Den borde man ju faktiskt också kunna avbeställa!

 3. Jonas said, on 03 december 2007 at 0:02

  Nicke; intressant. Du verkar insatt i massaproduktonen. Har du tagit kontakt med Aftonbladet? Det borde du göra annars, så de får möjlighet att konfrontera Katarina Lind. Tack för informationen i alla fall!

  Emil; absolut. Låt istället kunderna få beställa de kataloger de anser sig behöva.

 4. Stefan said, on 13 februari 2009 at 11:42

  Eniro har i år (2008) använt 8 500 ton papper för att varje svenskt hushåll ska få en telefonkatalog. Pappersproduktionen släpper ut 1 533 ton koldioxid. Transporten av papper till tryckerierna släpper ut 115 ton koldioxid. Koldioxidutsläppen i tryckprocessen är 177 ton. Koldioxidutsläppen från plast och omslag är ungefär 400 ton. Frakten av Gula Sidorna från tryckeriet till din dörr släpper ut 848 ton koldioxid.
  Källa: Gäfle Dagblad

 5. Stefan said, on 13 februari 2009 at 11:43

  …år 2008

 6. Jonas said, on 13 februari 2009 at 18:34

  Ja, det är vansinne. Därför borde det istället vara kunden som beställer kataloger, om behovet finns, och inte vara till allmän utdelning. 90% har väl åtkomst till telefonkatalogen via nätet eller via nummerupplysningen.

 7. stavros said, on 19 augusti 2009 at 13:25

  mm och så skrotar vi allt som har med papper att göra så räddar vi miljön….
  inga tidningar eller magasin…. allt kan ju läsas på nätet…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: