Haväng

Försvaret i kris

Posted in Samhälle by Jonas on 12 januari 2008

AB skriver idag att försvaret är i ekonomisk kris och att det saknas 1-1 1/2 miljard kronor för att kunna göra det man har planerat. Jag säger bara; lägg ned 70% av dagens ”försvar” och satsa enkom på proffesionella hjälpstyrkor som kan sättas in varhelst i världen. Vi kan inte behålla ett sk totalförsvar bara för sakens skull eller av arbetsmarknadspolitiska skäl. Ombilda istället militärer till t.ex. poliser och kriminalvårdare. Eller till vad som helst där de gör en daglig nytta i samhället. Kostnaden för försvaret står inte på något sätt i proportion till vad vi får ut av det. Som sagt; lägg ned.

Annonser

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. David said, on 12 januari 2008 at 18:57

  Du är ute på väldigt hal is och slirar.
  Vad är det för totalförsvar du pratar om?

  – ”Jag säger bara; lägg ned 70% av dagens “försvar” och satsa enkom på proffesionella hjälpstyrkor som kan sättas in varhelst i världen. ”

  Vad är det för proffesionell hjälpstyrka är ute efter? Tänker du på hjälp organisationer?

  Insatsförsvaret är en proffesionell hjälpstyrka och dom kan sättas in varhelst i världen, men för det behövs skattepengar som inte existerar för att människor som du fortfarande tror att det finns trettioelva kallakriget brigader i sverige.

  Vad vet du om proportioner?
  Du sitter och tycker en massa utan faktisk grund. Du skulle bli så mycket klokare om du kunde lägga ner lika mycket energi på att läsa på inom området som tycker.

  Ha en trevlig helg
  MVH
  David

 2. Jonas said, on 12 januari 2008 at 19:20

  David; jag erkänner att jag är dåligt insatt i försvarsmakten, men hävdar ändå att vi slösar oändliga miljarder på trams. Lägg pengarna på hjälpinsatser, insatsförsvaret, men skrota övrig inhemsk militär verksamhet. I princip. Självklart förstår jag att en viss militär bevakning behövs, men i övrigt hävdar jag att stora besparingar kan göras.

  Trevlig helg!

  ///Jonas

 3. Wiseman said, on 12 januari 2008 at 21:40

  Jonas… Hate to break it to you, men den nivån du beskriver att du vill ha Försvaret på – Det är det befinner sig idag. Det försvar av Sverige som finns idag är i princip endast fredsmässig gränskontroll av luftrum och havsgränser.

 4. Jonas said, on 12 januari 2008 at 22:11

  Wisemen; okej det visste jag inte, men är det så är det acceptabelt.

 5. Doktorn said, on 12 januari 2008 at 22:31

  Det är intressant att du Jonas och förmodligen ganska många fler tror att det finns oceaner av försvarsmakt kvar i detta land.

  Om man skulle Kalla kriget-dagarnas försvarsmakt med dagens försvarsmakt så återstår kanske 3-5 % av den ursprungliga kapaciteten. Alltså, den absoluta huvuddelen av vår försvarsmakt är skänkt till baltstaterna eller utskrotad.

  Är det då Försvarsmaktens fel? Nja, inte helt. Ominriktningen till insatsförsvar är ju faktiskt politiskt driven och samma sak med tidsplanen! ÖB påpekade redan 2004 att det skulle bli kaos i Försvarsmakten 2008-10 om den politiska viljan inte finansierades med ytterligare 2 miljarder (vi ser alltså ett underfinansierat politiskt beslut).

  Och nu är vi här. Politikerna fattar naturligtvis ingenting och tycker att det är myndighetens fel att det saknas pengar. Till Tolgfors försvar kan nog bara sägas att han bara varit försvarsminister ett par månader…

 6. Jonas said, on 12 januari 2008 at 22:53

  Doktorn; jag tror inte alls att det finns oceaner av försvarsmakt i landet, men tror att det fortfarande finns stora pengar att spara/omfördela. Jag vet att den politiska viljan att satsa på försvaret är oerhört liten, vilket glädjer mig, då jag vill att mina skattekronor går till angelägna ändamål och inte till spökfiender. Och varför tror du att politikerna inte fattar någonting? Det är ju ÖB med co som gör budgeten. Om de eskar ex antal miljarder kan ju inte politikerna säga typ; nämen det räcker väl inte, här får ni två miljarder till…

 7. Daniel said, on 13 januari 2008 at 10:25

  Hmm lösningen.

  Lägg ut på entrepenad. Det gillar politikerna.
  Försvaret måste gå med vinst.. Om de ska vara utomlads så borde de ta ut strids avgifter också.

  Annat var det förr på vikinga tiden 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: