Haväng

Inkomstpröva barnbidraget

Posted in Samhälle by Jonas on 25 mars 2008

Jag tillhör dem som anser att barnbidraget ska inkomstprövas. Jag tycker att det är vansinnigt att medel- och höginkomsttagare ska få pengar av staten. Nej, slopa bidraget till dem och höj istället barnbidraget till de som har det tuffast. Det har tidigare sagts att en omställning skulle bli dyrt, pga bland annat organisatoriska skäl, men idag borde det, i vårat moderna IT-samhälle, kunna genomföras utan större problem. 

Många med höga inkomster idag sätter in barnens pengar på sparkonton. Det blir en nätt slant som barnen kan kvittera ut när de t.ex. fyllt arton och kanske vill ta körkort. De med låga inkomster måste däremot använda och vända på varenda krona varje månad och några pengar över till barnens körkort kommer det inte att finnas. Och ska inte finnas heller. Ett bidrag ska vara för att klara uppehället. Inte för att läggas på hög eller till lyxkonsumtion.
  
Barnbidrag?                                                               Barnbidrag?

Maud Olofsson föreslår att gränsen för att få barnbidrag ska gå vid 240 000. Det låter aningen lågt anser jag. 300 000 låter rimligare. Men det finns nog ekonomer som kommer räkna på detta de närmaste dagarna och som kommer presenteras i media.

Läs mer i Svenska Dagbladet
Läs mer i Dagens Nyheter
Läs mer i Aftonbladet

Annonser
Tagged with: ,

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Bloggat: Robert Zackrisson, Monica Green, Haväng, Psykbryt, Alliansfritt Sverige Borgarmedia: DN, AB1, AB2, HD1, HD2, HD3, EX1, EX2, Dagen Andra […]

 2. Resursbloggaren said, on 25 mars 2008 at 17:33

  Tack för din omtanke om Sveriges fattiga och utsläagna. Tyvärr är jag övertygand om att Barnbidragsdebatten INTE ett ett politisk förslag, utan snarare en härskarteknik !. Min paranoida hjärna är övertygad om att det presenteras just nu bara för att dra uppmärksamhet från Påskupproret mot Regeringens förslag att utförsäkra sjuka! Gå in på resurs.blogg.se och läs mer om härskartekniker mm. Men vi låter oss inte längre luras hur som helst, eller hur?! Blogg-Sverige är fantastiskt!

  Stöd Resurs Påskuppror! Nedräkningen har börjat..

 3. Frk F said, on 25 mars 2008 at 18:56

  För mig är barnbidraget en bekräftelse på att BARNET som individ är viktigt, oberoende av vad föräldrarna tjänar eller gör. Barnbidraget följer barnet, inte föräldrarna.

  Rikedom och fattigdom kan förändras från en dag till en annan. Tänk er själv det massiva pappersarbete som krävs för ansökningar ang. barnbidrag, Tror det skulle gå jämnt upp.

 4. evamojje said, on 25 mars 2008 at 20:02

  ÄNTLIGEN 😉 har väntat länge på detta. Bra att det äntligen kommer upp men tycker att 240 000 är för lågt 300 000 låter rimligare precis som du säger Jonas 🙂
  Väntar med spänning på vad som kommer att hända

 5. Jonas said, on 25 mars 2008 at 20:15

  Frk F; det är flera administrativa problem som måste utredas. Kanske kommer man då slutligen fram till att det kostar mer än det smakar. Men det är bra att man lyfter frågan anser jag. Nu väntar jag bara på att man ska gå ut med att man vill avskaffa monarkin. 😉

 6. Jonas said, on 25 mars 2008 at 20:16

  Eva; ja, debatten har ju inte låtit vänta på sig och lär ju fortgå en tid.

 7. Frk F said, on 25 mars 2008 at 21:57

  Monarkin…? Är den kvar? Thihi…den kan väl vara kvar under förutsättning att den blir självhushållande. Det är knappast något man skulle sakna iallafall.

 8. Batti said, on 26 mars 2008 at 12:11

  Hmmm… Om det inte hade funnits marginalskatt hade jag kanske kunnat tycka att det var ok att inkomstpröva barnbidraget. Men nu finns den och då hamnar det i en annan dager.

  Ju mer man tjänar desto mer betalar man i skatt, både i absoluta tal och räkant i procent; en inkomstprövningen innebär i praktiken (ytterligare) en skattehöjning för de som betalar mest skatt…

  Att detta inte kommer att bli aktuellt inom den närmaste tiden är också tydligt då verken Kd, Fp, M eller S vill höra talas om något sådant.

  Ytterligare en anledning att inte införa det är att en ”fattigmansstämpel” kommer att införas.

  Att sedan 240 000 per år är en osannolikt låg gräns är en annan fråga, men ändå.

  Vad sedan olika föräldrar använder bidraget är en intern familjeangelägenhet; inget som nån annan ska bry sig om.

  Hur löser man att det är olika levnadskostnader i olika delar av landet då?

 9. Umeboshi said, on 26 mars 2008 at 14:46

  Jag har inget emot att barnbidraget ses över, men att det ska sättas en inkomstgräns är nog en för enkel väg att gå. Det är lätt att säga 300′ om man pratar om en genomsnittsfamilj med 1,6 barn, men är man en storfamilj är samma siffra kanske likställt med neddragningar som inte går att göra…

  Och tänk om det vore så fint att barnbidraget följde Barnet, tyvärr följer barnbidraget Mamman oavsett om barnet bor med mamman eller inte…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: