Haväng

Hårdare straff

Posted in Samhälle by Jonas on 13 juli 2008

Riksåklagare Anders Perklev kommer i höst föreslå en skärpning i strafflagstiftningen avseende återfallsförbrytare. Jag kan bara säga att en sådan strafflagsändring borde ha kommit till stånd redan för länge sedan. Domstolarna dömer konsekvent till den lägre graden i straffskalan och även om en person dömts för upprepade grova rattfyllerier, så får han/hon sällan mer än någon månads fängelse.

Jag ser inte en förändring i strafflagen, för återfallsdömda, enkom som ett sätt att straffa den dömde hårdare. Jag ser det också som en möjlighet att kunna ge dessa personer en mer adekvat behandling. De rattfyllerister som upprepat åker fast har som regel grava alkoholproblem och Kriminalvården hinner inte ge dessa personer den behandling de behöver under fyra veckor. Snarare behöver den personen låsas in och ges vård under minst fyra till sex månader.

En inbrottstjuv kan ensam stå för 100% av alla bostadsinbrott i ett område. Är han aktiv hinner han lätt göra hundratals inbrott under några månader. Med enorma kostnader och lidanden som följd för de drabbade. När han sitter inne upphör ofta inbrotten helt. I några månader tills han släpps ut och karusellen drar igång igen.

Jag menar att återfallsdömda, som döms för likartad brottslighet, ska ha en tydlig skala att rätta sig efter. T.ex. (väldigt förenklat) kunde inbrott ge sex månaders fängelse första gången. Vid andra tillfället det dubbla, dvs ett års fängelse. Tredje gången personen återfaller ska han/hon ha minst två år.

Visst skulle det innebära ett större behov av fler anstaltsplatser och anstaltspersonal, men den kostnaden skulle lätt tjänas in genom ett minskat behov av häktesplatser och genom färre inbrott/kostnader/lidanden för den enskilde drabbade och för samhället. Läs mer genom att klicka på bilden.

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Gunilla Andersson(Breithe) said, on 30 juni 2009 at 21:27

    Av nyfikenhet; är du släkt med Tage och Ester Perklev? Jag kände dom när jag var barn. Kanske känner du även min min brorson, Ingemar Breithel?

    Vänliga hälsningar
    Gunilla Andersson f. Breithel

  2. Jonas said, on 30 juni 2009 at 21:43

    Nope. Inte bekant med dem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: