Haväng

Pitbull skjuten

Posted in Djur by Jonas on 24 juli 2008

Ägaren till den ”pitbull” (läs amstaff) som blev skjuten i Linköping kräver en ursäkt av polisen. Hmpf?! Hunden hade flera gånger vistats lös i området, folk var rädda för den och den hade tidigare visat aggressivitet. Så också när polisen sköt ihjäl den.

Pitbull eller inte. Rasen är ointressant. Som hundägare måste man ha stenkoll på sin kompis. Alla hundar som inte har sin Alfahanne (husse eller matte) i sin omedelbara närhet kan vara potentiellt farliga. Vidare finns människor som är svårt hundrädda och som knappt ens vågar gå ut när hundar går kopplade. Utan att känna till hela historien verkar det ändå som om ägaren i det här fallet har brustit i sitt ledarskap och inte haft den tillsyn över hunden som en ägare ska ha.

Hundvän som jag är har jag ändå den största förståelse för polismannen som sköt. En attackerande hund är en skrämmande upplevelse. Och att få benet söndertrasat av en pitbull var naturligtvis inget alternativ för polisen som kom till platsen.

Om någon ska ha en ursäkt så är det alla seriösa hund- och pitbullägare, av ägaren till den skjutna hunden. Det är sådana här onödiga händelser som ger pitbullen dåligt rykte och får okunniga människor att kräva förbud mot ”mördarhundar” osv. Det är sällan hundens fel om den är aggressiv. Det är olämpliga hundägare som borde förbjudas. Läs mer om händelsen här.

Och för ordningens skull ska sägas att den sk pitbullen var en amstaff. Läs mer om pitbull och amstaff här.


Bilden är från en annan händelse. Läs mer här.

Annonser

20 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Frk F said, on 24 juli 2008 at 9:48

  Förnuftigt resonemang. Det finns trots allt seriösa hund- och pitbullägare som får lida för rötäggens ansvarslösa beteende.

  Den här ägaren har ingen rätt att kräva nån ursäkt. Däremot borde han skämmas öronen av sig och gå i ed på att aldrig mer skaffa hund.

  Hundrädda människor ska man ta på största allvar och det bör respekteras i största möjliga mån. Annars gör man bort sig. Lösspringande hundar förebygger knappast hundrädsla.

 2. Aja said, on 24 juli 2008 at 11:02

  ”Om någon ska ha en ursäkt så är det alla seriösa hund- och pitbullägare, av ägaren till den skjutna hunden. Det är sådana här onödiga händelser som ger pitbullen dåligt rykte och får okunniga människor att kräva förbud mot “mördarhundar” osv. Det är sällan hundens fel om den är aggressiv. Det är olämpliga hundägare som borde förbjudas.”

  Bra skrivit och ack så sant!

  MvH//A

 3. JD said, on 24 juli 2008 at 12:13

  Den aktuella hunden var inte alls barnvänlig och att den gjorde ett utfall mot en polis var ju bra. Hellre det än att den gjorde det mot ett försvarslöst barn. Nu kunde ju i alla fall polisen försvara sig.
  Däremot säger jag inte att alla pitbullterrier eller liknande hundar är onda. Allt hänger på hundens uppfostran, men det ligger nog lite aggressioner latent trots det. Men har bara ägarna uppfostrat hunden väl så kommer det troligtvis aldrig ställa till besvär. Dessa hundägare borde bli av med valparna som pitbullen lämnade efter sig.

 4. Dog News said, on 24 juli 2008 at 13:49

  Kollade in tillbaka, på din blogg, hälsningar från en ”helt onödig” blogg, som ofta fångar upp artiklar om hund från media:)
  Ha det gött!
  Dog News
  http://blogg.aftonbladet.se/11171

 5. janrume said, on 24 juli 2008 at 14:02

  med anledning utav din bild samt artiklen du refererar till,kan bara kallas djurplågeri det 3 st skiträdda piketpoliser sysslar med.Hade man varit utbildad som man är i andra länder där djurpolis finns hade hunden omhändertagits på ett seriöst vis inte som här utav ett gäng skiträdda snutar som skiter i byxan…

 6. Halldin said, on 24 juli 2008 at 17:43

  Gott skrivet.

  Det är inte att vi odlar hundar så starka och aggresiva så de kan slåss med älgar, som gör dem till mördarhundar. Det är när dessa egenskaper placeras i en felaktig miljö som det går på röven.

 7. evamojje said, on 24 juli 2008 at 23:07

  Kan bara hålla med dig Jonas, kunde som vanligt inte sagt det bättre själv.
  En sådan hund kräver en stark ledare. Och är ett otroligt arbete och ansvar. Om folk kunde läsa på om hundraser i stället så att dom skaffade en hund som passar dom istället för något dom tror dom kan hantera. Det är skamligt att den ägare tror sig vara berättigad en ursäkt. Hoppas att hon och han har lärt sig en läxa och inte skaffar en till hund nu.

 8. rattsrattan said, on 25 juli 2008 at 0:18

  Det är populärt bland kriminella att ha en stor elak hund. Dels tycker de att det är macho, och dels är ju hunden faktiskt ett vapen i deras händer! Bra att polisen får ingripa mot dem!

 9. Helen said, on 25 juli 2008 at 16:16

  Och den som förlorade på historien var ju hunden… igen… Har dock lite svårt att tro att den attackerat på det sättet men vi var ju inte där… Men en ursäkt?! Nope!! Om det finns någon heder i husse och matte så ser de till att de små valparna kommer i BRA hem med tid och kunskap. DET är de ta mig fan skyldiga sin döda tik!!
  …och givetvis aldrig skaffar nya djur… ever!!

  Tack för mig! 🙂

 10. Helen said, on 25 juli 2008 at 16:18

  Tänkte inte kommentera detta då det är så tröttsamt men jag tittade på Emmy och kunde inte hålla mig… 🙂 🙂

  Kram Jonas!

 11. Helen said, on 25 juli 2008 at 16:34

  …jag igen 😉 Såg förresten på de lokala nyheterna här i Linköpingsområdet och där gjordes en intervju med stollen där han efterlyser en ursäkt… iklädd kriminalvårdens jympa brallor!! Var förmodligen mest ledsen (om ens det) över den förlorade sommar accesoaren till de balla shortsen… 🙂 IDIOT!!

 12. Helen said, on 25 juli 2008 at 18:30

  http://www.corren.se/archive/2008/7/23/jtbltdu1tumvijm.xml

  Man rodnar Jonas, man rodnar. Och lider ännu mer med tiken som fick offra livet och hennes små valpar som ska leva i den HÄRLIGA rökiga lägenheten…*suck*

 13. Jonas said, on 25 juli 2008 at 19:20

  Haha, fan vad snyggt att han har kriminalvårdens byxor på sig. Det kallas för stöld. De skulle han ha lämnat in den dag han frigavs villkorligt från kåken. Hälsa och krama Emmy från mig!

 14. mergim said, on 29 augusti 2008 at 0:46

  pitbull är mycke fin ras men de vi ser på bilden e mord i mona ögon men samtidigt borde inte ägaren asläppt lös sin hund ja har själv två svarta som ja avgudar men ente fan släpper ja dom lösa för de

 15. Monia & Gizmo said, on 20 september 2009 at 21:38

  Hej, själv har jag en amstaff/”pitbull”.
  Och jag fattar seriöst inte vad det är med folk som hoppar undan när jag är ute med honom, han är den goaste hunden jag någonsin haft/träffat.
  Och bara för att rätta till detta med ”pitbull” det finns ingen ras som heter så egentligen, ni som har emot ”pitbulls” ska veta att det heter ej så, det heter Nannydogs.
  Läs om rasen i historia så ska ni få se att det är Media som gett dem ett sånt dåligt rykte!…

  Mvh Monia

 16. Jonas said, on 21 september 2009 at 11:06

  Monia; det är inte media som gett rasen dåligt rykte. Det är i första hand ägarna till dessa hundar som gjort det. Sen har media rapporterat om alla onödiga händelser med attackerande pitbulls/amstaff. Jag har träffat flera friska och glada amstaffs, men har tyvärr sett många som mår dåligt. Ofta tillsammans med unga killar med guldkedjor och tveksam bakgrund. Hunden blir bara deras accessoar. Inte en kompis som man tränar med på brukshundsklubben ihop med andra hundvänner. En amstaff, eller för all del alla hundar, behöver såväl fysisk som mental träning för att må bra. Som gammal brukshundsvän kan jag tyvärr bara konstatera att amstaffägare inte är de mest frekventa på brukshundsklubbarna. Sen måste du visa en större ödmjukhet mot dina medmänniskor. Många känner olust/rädsla för hundar och en amstaff kan se väldigt lömsk ut även för oss hundvana. Och även jag är på extra vakt om jag passerar en amstaff. Inte för rasen i sig utan just för att jag vet att många som skaffar dessa hundar inte borde ha hund över huvud taget. Dock inte sagt att du tillhör dem.

 17. Nathalie said, on 16 april 2011 at 23:09

  Något som jag tycker verkligen är irriterande med detta är att bara för att det var en pitbull som utlöste denna incident så blir det värsta nyheter angående detta och dem pratar om att förbjuda rasen.

  Men vad händer när en Golden Retriever biter barn i familjer? Ingenting.

  Det är så tråkigt att denna ras har fått ett så dåligt rykte när dem är världens finaste bara dem vistas i vanlig miljö, som faktiskt gäller vilken hund som
  Något man borde göra är bara att kolla upp VILKA som tar hand om hundarna man säljer och det gäller ALLA HUNDRASER!

  Något jag kan säga av en ”liknande” händelse är att jag och min sambo hade en husky valp, han var så ensam så vi skaffade en omplacerings Siberian Huskey tik som är 6 år. Hon hade varit runt hos en massa dåliga människor i dåliga miljöer (missbrukare) och bara hoppat runt mellan sådanna ägare i hela hennes liv. Till slut var det en son till en av dessa ägare som släppte henne lös i skogen, sådan tur var det en hundvan tjej som hittade henne och tog hand om henne tills vi fick henne.

  Vi hade mest problem med andra hundar. Vi tränade henne jätte mycket och aktiverade henne, inget hjälpte. I början när hon träffade andra hundar gick det bra men direkt vi vände ryggen från henne så gick hon i attack och verkligen bröt ner dem. (Från papillion till rottisar) Det sjukaste med det var att efter bråken så väntade hon på belöning och visade beteendet att hon var ”duktig”. (Vi tror att hon har varit en fd kamphund)

  Hon och vår huskyhane lekte även med ett 7årigt barn, hon var extremt dominant över barnet och betedde sig som om det vore en leksak. Vi hade självklart koll på detta och tog bort henne direkt därifrån när vi börja se något konstigt!! Vår hane var jätterädd om barnet, hanen som var då 7 mån (till och med!) Han tog barnets vante, sen släppte och tog den igen etc., han var inte ens i närheten kroppsmässigt.

  Vår huskyhane började ta efter hennes beteende när vi var ute och gick och träffade andra hundar, så vi kunde tyvärr inte ha kvar henne.

  Vi vägrade att ta henne till veterinären så vi hade en sådan tur som fick tag på en gubbe som bor ensam och är verkligen en natur/hund människa, som vi har koll på. (åker och träffar henne varje vecka) Nu får hon all den kärlek och ensamhet med honom som hon behöver.

  Det jag menar med allt det här, det behöver inte just vara en pitbull som har blivit vårdslöst behandlad och visar aggressivitet mot andra djur/människor. Tycker verkligen inte om personer som drar alla för en kam!!

 18. alby said, on 01 juli 2011 at 9:32

  fuck polisen

 19. tora said, on 01 juli 2011 at 9:35

  asså ni e helt fuckin sjuka o döda en hund såfatiga

 20. Fredrik said, on 25 juli 2011 at 0:20

  Fyfan vad jag vill skjuta den polisen som sköt den hunden! FÖRST O FRÖMST spräyar dom peppar sprey på hunden och retar upp den till mig om jag får pepparsprey i ögonen så är det väl fan självklart jag blir förbannad? Det är inte konstigt om den hade blivit agressiv! Men denna hunden va ju inte ett dugg hot mot den jävla polisen! ring en hund fångare istället skaffa vertyg eller något som dom kan fånga in hunden med så slipper denna underbara varelse dö. Vadfan hade dom gjort om det va en människa? hade dom tagit en pistol och skjutit honom för han va lite hotfull? nej dom hade brottat ner honom och gripit honom…
  fyfan denna hunden fick verkligen ingen chans.. RIP till hunden och låt hälvetet vaka över denna skit polis…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: