Haväng

DN attackerar bloggare

Posted in Media by Jonas on 30 juli 2008

Lisa Bjurwald skriver i en ledare i DN att ”Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad.”

Vidare säger hon förklarande i en artikel i Mediavärlden att hon inte avser alla bloggare. ”Sen är det tråkigt om vanliga bloggar blir ledsna, men det är ju inte dem jag menar. Någon som bloggar om sitt bröllop eller liknande.”

Det är skrämmande att höra henne dra alla, som inte skriver bloggar om bröllop och liknande, över en kam. I soptunnan åker politiker, jounalister, författare, sakkunniga akademiker och andra engagerade och duktiga bloggskribenter. Många med stor kompetens inom sina områden och med stort patos för demokrati och det skrivna ordet.

Hur hon kan beskriva bloggosfären som en särskrivande specialklass är inte bara fånigt. Det är ett lågvattenmärke och ett direkt påhopp på den egna journalistkåren, då många erkända journalister också bloggar.

Det är inte utan att man undrar om hon varit del av, eller rent av pådrivande, i beslutet att DN ska stoppa alla bakåtlänkar till Isabella Lunds blogg. Se tidigare inlägg.

Lisa Bjurwald verkar obekväm i rollen som journalist i dagens nymedia där omedelbar feedback på artiklar kommer från läsarna och bloggarna. Hon tycks sakna den gammelmedia där media kunde publicera vad som helst utan att bli emotsagda. Eventuella insändare kunde de knyckla ihop till en pappersboll och hysta iväg i papperskorgen. Men det är nya tider nu, Lisa. Och med anledning hur du uttrycker dig, med så slarviga generalliseringar, kan man undra vem som egentligen gick i den ”särskrivande specialklassen”.

Uppdaterat 18.45: Lisa Bjurwald ”svarar” på mail här.


Läs gärna också detta blogginlägg.

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Josef Boberg said, on 30 juli 2008 at 14:25

  Tja – så här fungerar det ju mer eller mindre ALLTID i en åt hållet ej alls folkstyrd nationalstat, tyvärr tyvärr… 🙂

  Mer om vad jag menar med folkstyre på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

 2. Eva said, on 31 juli 2008 at 0:02

  En ledare kan ju kallas en ”Gästblogg” där dessa erfarna skribenter kan skriva om den absoluta sanningen 😉 Förr så svalde man den med hull och hår. Nu kan en ledare få ett massivt motstånd genom några knapptryck. Och inte bara den kritik som kan landa i mailboxen utan också i form av otäcka bloggare som tror sig veta något om sagda ledare 😉
  Ja det är tufft att ha en åsikt om man inte pallar för mothugg. Kanske dax att sluta skriva i ”Gästbloggen”
  😉

 3. Frk F said, on 01 augusti 2008 at 11:47

  Iallafall så får bloggosfären nåt att skriva om då hon så galant slänger ut en liten oförskämd krok. Folk är inte sena att nappa.

  Förolämpande kommentarer sätter kanske sprätt på en såsig sommartillvaro i bloggarna och på tidningsredaktionerna?

  Fångsten eller vinsten delas lika – besökare, nåt att engagera sig i och så lite sedvanlig smutskastning. Det är sånt som värmer upp inför höstens strider mellan gammel- och nymedia. Håhåjaja!

 4. pruddelutt said, on 03 augusti 2008 at 18:37

  Klart att det är lite jobbigt när inte de etablerade skribenterna helt plötsligt har monopol på att tycka, skriva och – ve och fasa – bli lästa!
  Jag får så mycket av alla bloggar jag läser, men det finns de som inte säger mig ett skvatt också. Och tänk – det är precis lika med tidningar och TV-program. Konstigt va? 😀
  //Prudie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: