Haväng

Drottning Silvia ylar om vargen

Posted in Djur, Samhälle by Jonas on 31 oktober 2008

Silvia ifrågasätter Kerstin Ekmans vargkunnande och försvarar sin man, kungen, i vargfrågan, som inleddes med att kungen svamlade i en intervju om att vargarna kanske blivit för många. Alltså kan ingen sätta munkavle på dem? Genom sina okunniga uttalanden riskerar de att öka den helt obefogade vargrädslan. Fatta att det är enormt mycket högre risk att bli biten av sin egen hund än av en vild varg.

Chansen att ens få se en vild varg är obefintlig och till skillnad från lösspringande hundar som jagar som en lek, så jagar vargen bara när den är hungrig. Naturens lag. Jag kan förstå om en jägare blir förtvivlad när hans eller hennes jakthund blir attackerad, men bryr de sig om sina hundar, så släpper de dem inte lösa. Det är klart att vargen försvarar sig om de blir attackerade. Precis som du och jag skulle ha gjort.

Jag såg en dokumentär för några år sedan som handlade om hur vargar och bönder levde sida vid sida i Spanien. Bönderna fick sina får rivna ibland, men de ville absolut inte ta livet av vargarna för det. Tvärtom såg de vargen som ett naturligt inslag i faunan och respekterade vargen högt. I Sverige och Norge har vi cirka 150-200 vargar. I Spanien har man över 2000 (!).

Och jag ser hellre 500 vargar i storstan än 2 kungligheter som borde ha avskaffats för länge sen. Läs också Jinges blogg i ämnet. Om nytt hopp för vargstammen finns att läsa i Svenska Dagbladet.


Foto: Wikipedia. Läs mer genom att klicka på bilden.

Annonser

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Vargjakt-nej tack « Haväng said, on 20 december 2008 at 9:19

    […] Vargjakt-nej tack Publicerat i Djur, Samhälle by Jonas på december 20th, 2008 I dagens Aftonbladet finns en debattartikel om vargar som av debattören bedöms som förföljda och missförstådda. Undertecknad instämmer. Detta hat som finns bland somliga jägare handlar bara om vem som ska ha rätten att jaga. Det vill säga att de ser vargen som en konkurrent i skogen. Men till skillnad mot människan som jagar för nöjets skull, jagar vargen när den är hungrig eller för att ge föda åt sina valpar. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om detta och som kan läsas här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: