Haväng

Tolkningsföreträde

Posted in Samhälle by Jonas on 19 november 2008

Vem ska ha tolkningsföreträde? Media, politiker, folket? I många länder hukar sig politiker och media bakom sina skrivbord och tittar skrämt på när bloggosfären (folket) säger sitt. Inte sällan visar det sig att höger- och vänsteranhängarna i bloggosfären inte står så himla långt ifrån varandra i sakfrågor som rör dagsaktuella politiska frågor. Ideologiskt finns naturligtvis en skillnad, men den syns inte hetsa entusiastiska debattörer till krig. Snarare är min uppfattning att man i bloggosfären försöker finna gemensamma nämnare och samförstånd. Visst finns ytterligheter på alla kanter, men de är oftast så få att de inte alls får det utrymme som de vill ha.

Internet och bloggvärlden har revolutionerat marknaden för vem som ska ha tolkningsföreträde. Nätverk knyts på nolltid i frågor som engagerar och beslut som politiker tidigare kunde rösta igenom ostört på en kafferast är inte längre möjliga. Bloggosfären har järnkoll och har blivit en nagel i ögat på makten. Och till stöd för politiker som driver folkets röst. I bloggens begynnelse skrev bara Britta och Anders om sina vardagliga bestyr och om sina snoriga ungar, men idag är bloggosfären en spegelbild av hela samhällsskiktet.

Idag bloggar jurister, statstjänstemän, poliser, socionomer, lärare, industriarbetare, fackliga företrädare, företagsledare, konstnärer och fans moster. Det fria ordet har äntligen blivit fritt. Tidigare bestämdes det fria ordet av t.ex. tidningarnas insändarredaktioner eller av andra medias ledningsmöten. Nu kan bloggosfären vara med och sätta agendan för vilka frågor som är viktiga och angelägna. Många länder vill nu reglera bloggarnas möjligheter att uttrycka sig. Bland annat i Italien där media och korrupterade politiker gått hand i hand under flera år. Men det är inte möjligt. Bloggosfären är här för att stanna och det fria ordet är äntligen fritt.

Annonser

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rättsråttan said, on 19 november 2008 at 19:49

  Visst är det fantastiskt? Media har haft som självbild att de företräder folket, men nu utsätts även journalisterna för konkurrens och granskning av bloggosfären. I nästa steg kanske bloggare vågar släppa på anonymiteten också, men i det samhället lever vi inte än…

 2. Jonas said, on 19 november 2008 at 21:02

  Men nog har många med positioner i samhället aldrig döljt sina identiteter. Dock kommer det nog att dröja innan vanliga arbetare vågar sticka ut hakan. Jag gör det dock. Jag heter Jonas Sjösteen och är bloggare. 😉

 3. Laila said, on 20 november 2008 at 17:06

  Aaaah, du får ursäkta min tidigare fråga om bloggens existens!! Jag hade i all hast lagt till en länk till en sida från JULI månad och trodde det var den senaste!!! Ursäkta mitt slarv!

 4. Rättsråttan said, on 20 november 2008 at 21:45

  Jonas, du är modigare än jag… är en liten rädd råtta…

 5. Jonas said, on 20 november 2008 at 22:51

  Små söta möss med skinn på nosen får vara anonyma. Fortsätt blogga om angelägna rättsvårdsfrågor. 🙂

 6. Laila said, on 21 november 2008 at 16:02

  Ha ha… mitt liv kanske slutade 1980?
  Skämt åsido, hela den sidan är/var en sk skiss, och var tänkt att uppdateras eller göras mer komplett så småningom… men det har bara inte blivit av för allt bloggande. :-))

  Så du får väl gissa resten. Eller hoppas på en uppdatering då… den kanske kommer. MvH


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: