Haväng

Straffskalan ändras för mord

Posted in Samhälle by Jonas on 18 december 2008

Regeringen är på rätt väg vad avser straffskalorna för grov brottslighet. Regeringens förslag om att domstolarna ska kunna döma upp till arton års fängelse för mord om det inte bedöms som särskilt hänsynslöst då de fortfarande kan döma till livstids fängelse. Även i andra mycket grova brott ska domstolarna kunna döma upp till 18 års fängelse. Jag är långt ifrån övertygad om att brottsligheten skulle sjunka i och med skärpta straff, men det är oerhört viktigt för allmänhetens tilltro till rättsstaten att grova brottslingar döms till kännbara straff. Och man kan inte blunda för att betydligt fler återfallsdömda kriminella kommer att vara borta från gatan under än längre tid.

Men det finns ännu stora brister i strafflagstiftningen som jag hoppas att lagstiftarna ser över inom kort. T.ex. vad gäller rattfylleribrott som sällan ger mer än en till två månaders fängelse trots upprepade återfall och ofta svår missbruksproblematik i bagaget. Dessa skulle behöva dömas till strafftider om minst fyra månader för att Kriminalvården ska kunna arbeta med deras problematik. Idag hinner många knappt in i fängelse innan de är ute på vägarna igen. Fulla och livsfarliga. Men bra jobbat regeringen som äntligen ser över straffskalorna till skillnad från sossarna som bara snackade.

Annonser

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rättsråttan said, on 20 december 2008 at 22:16

  Håller absolut med om straffskalorna för mord! När det gäller rattfylleristerna så får de flesta fotboja och då ingår ett behandlingsprogram som är inriktat just på rattfyllerister så lite vettiga saker kan hända trots korta straff. En del får skyddstillsyn med föreskrift om behandling också. Men visst, om en skärpning leder till färre återfall så är det givetvis bra!

 2. Jonas said, on 20 december 2008 at 22:33

  Det är riktigt att samhället har alternativa påföljder som ett alternativ till fängelsestraff. Jag var dock helt inne på frihetsberövande straff när jag skrev inlägget. Bra att du kompletterar. Jag har faktiskt ett färskt exempel där en tingsrätt dömde till just skyddstillsyn med föreskrift om alkoholbehandling då man ansåg att den åtalade inte skulle få någon adekvat behandling i anstalt pga för kort strafftid.

  Jag menar att en återfallsdömd rattfyllerist som inte kan få IÖV (intensivövervakning) eller som inte anses lämplig för skyddstillsyn ska dömas till längre strafftider för varje gång han/hon döms och kanske minst fyra månader vid andra rattfylleribrottet.

 3. Rättsråttan said, on 21 december 2008 at 12:49

  Vi är så överens! 🙂

 4. hclarsen said, on 19 januari 2009 at 21:43

  Det är otroligt skrämmande att man fortfarande på loggen kan läsa åsikter som denna: “Och man kan inte blunda för att betydligt fler återfallsdömda kriminella kommer att vara borta från gatan under än längre tid” när det totala vetande om fängelser och straff är överens om att man minskar inte kriminalitet med längre straff, utan tvärtom. Fängelser skapar förmodligen mera kriminalitet än de minskar brott. I fängelser planläggs långt de flesta brott och de flesta kriminella kontakter skapas där. Om man nu har åsikter om fängelser och straff bör man vara medveten om att ett utdömd fängelsestraff är ett frihetsberövande, inget annat. Den frihetsberövade skall behandlas med respekt och han har samma rättigheter samma Svensson har, även rösträtt.
  Man pratar alltid om fängelse klienterna som ”kriminella” och det är naturligt vis fel. Man differentiera inte, utan alla är ”kriminella”. Basta.
  Av Sveriges 6000 insatta utgör minst hälften klassen ”cykeltjuvar” och de skulle inte sitta i ett fängelse och gotta sig utan skulle med en boja om foten befinna sig på riktiga arbetsplatser eller skolor och arbeta eller förkovra sig så de kunde börja arbeta och komma av den kriminella karusellen när frihetsberövandet var slut.
  Det politiska klimat har inget inflytande på hur läkare och sjukvårds personal utbildas och arbetar och lika litet skulle det ha inflytande på hur fångvård och kriminalitet skall minskas utan det skall sköta av kompetent personal.
  http://www.hclarsen.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: