Haväng

Döm inte hundarna

Posted in Djur by Jonas on 25 december 2008

Aftonbladet rapporterar att två rottweilers attackerat en brevbärare med följd att mycket allvarliga skador uppstod. Det blir ju tyvärr skador om två fullvuxna råttisar attackerar. Men inga normala hundar som fått en sund, kärleksfull och konsekvent uppfostran, oavsett ras, pudel eller rottweiler, attackerar utan anledning. Här är det ägaren som med största sannolikhet har fostrat sina hundar på ett förkastligt och felaktigt vis och därför bör synas i sömmarna och belastas för det. Personligen är jag för att införa ett hundförarkort i Sverige för de som skaffar brukshundar och sk kamphundar. 98% sköter det alldeles ypperligt redan idag, men för att sålla ut dräggen som skaffar hund i makt- och statussyfte (ofta kriminella) bör vi införa något slags lämplighetstest. T.ex. med obligatoriskt deltagande under minst tio kurstillfällen på brukshundsklubben.

Annonser

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pete said, on 26 december 2008 at 2:31

  Håller med, hundkort skall införas bums. Jag har själv en Rottis och vill inte att hon skall få dåligt rykte pga. folk som inte tar tillvara på sina djur och behandlar dem på rätt sätt. Det finns inge tråkigare än att se folk byta sida av vägen bara för att man har en Rottweiler. :/

 2. Eva-Lena said, on 26 december 2008 at 7:39

  Rottweilern är tyvärr en ut av raserna som har fått oförtjänt dåligt rykte, en rottis i rätta händer är en underbar brukshund/nallebjörn. Slår ett slag för djurpoliser samt hundförarkort, tror dock att det är svårt att få stopp på den oseriösa hundhandeln som råder i den undre världen…..

 3. Jonas said, on 26 december 2008 at 12:17

  Pete; visst är det tråkigt när folk väjer undan, men de kanske är rädda för hundar generellt och inte bara för din kompis. God fortsättning!

  Eva-Lena; visst är det en go hund med rätt ägare. Jag inser också att mindre ljusskygga typer skaffar hundar genom andra kanaler än via de seriösa uppfödarna, men med krav om hundförarkort, kan polisen åtminstonde göra det väldigt dyrt för dessa ägare genom dryga böter. Och jag tycker som du att vi självklart borde ha särskilda djurpoliser som i många andra länder. Där släpar Sverige efter.

 4. evamojje said, on 26 december 2008 at 18:06

  Jag håller med dig Jonas, det är otroligt synd när en hundägare inte tar sitt ansvar.
  Om man har en hund så är man enligt min åsikt tvungen att ta hunden på dressyr så man för det första får fostra hunden och ägaren men också för att ge hunden möjlighet att nå sin potential. En hund mår ju bäst om den har en uppgift. Och det kan ju vara allt från agility till att fånga bollar. Bara att man ger hunden möjlighet att få jobba lite.
  Det finns en hund här på söder, en Grand Danois på ca 6-8 år som skäller på allt och där matte har noll kontroll på den. Att möta den hunden med sin matte och barnvagn som hon numera oxå går och drar på samtidigt som hon försöker hålla denna enorma hund lugn, ja det är bara läskigt. Och det är ju inte hundens fel utan hundägarna om inte fostrar den. Det är djurplågeri på sätt och vis. Blir förbannad varje gång jag ser detta sällskap, har på tungan att säga något varje gång men som sagt hunden är enorm och noll kontroll.

 5. Laila said, on 31 december 2008 at 15:28

  Jag håller fullständigt med dig i allt. Att det är ägarna som handskas fel med djuren. Att det borde till ett slags ägar-tillstånd.
  Men jag vill bara göra ett TILLÄGG. Det borde också vara ett slags kontroll över vilka som skaffar barn, och hur DE uppfostras för att inte bli tickande bomber!!
  Mycket svårare, det medges, men man kan väl få önska?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: