Haväng

Legalisera prostitution

Posted in Samhälle by Jonas on 01 januari 2009

Aftonbladet skriver idag att Norge idag inför en lag som förbjuder sexköp i utlandet. En person som ändå köper sextjänster utomlands riskerar sex månaders fängelse i hemlandet. Inger Davidson (kd) tycker att sexköp i utlandet ska förbjudas även i svensk lag. Jag säger bara bu. Vad är nästa steg? Ska vi anpassa oss både till andra länders lagar OCH våra egna lagar? Jag ser många juridiska dilemman här. För övrigt anser jag att prostitutionen ska legaliseras och inordnas i samhället under ordnade former. Tyska och holländska socialarbetare skakar bara på huvudet åt svenska politiker som Inger Davidsson och Inger Segelström (s). Ju mer vi jagar prostitutionen desto dunklare blir verksamheten med ofta fruktansvärda följder för de kvinnor som säljer sig. Prostitutionen försvinner inte. Den fortlever som den gjort sedan tidernas begynnelse. Den går bara längre ned under jorden. När jag hör Inger Segelström uttala sig om sexköpslagen blir jag vansinnig. Hon tycks tro att hon ensam har svaret på gåtan och att alla socialarbetare i Tyskland och Holland har fel. Där prostitutionen är legaliserad anser socialarbetarna att det har blivit bättre. Men på det örat vägrar svenska politiker lyssna.

               
Inger Segelström (s)     Inger Davidsson (kd)

Annonser

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rättsråttan said, on 01 januari 2009 at 20:00

  För en gångs skull är vi inte överens. Jag håller i och för sig med om att vi borde bli bättre på att ta till oss goda exempel från andra länder, men jag tycker att den lagstiftning vi har i dag där det är förbjudet att köpa sexuella tjänster är bra. Den som säljer tjänsten gör sig inte skyldig till ett värre brott än ”svartarbete” vilket gör att hon/han törs söka hjälp för att komma ur detta destruktiva sätt att finansiera ett missbruk. Skulle man börja ha öppna bordeller så visar det att samhället accepterar prostitutionen. Bordell Cosmopol? Tja, spel är ju inte heller bra men bedrivs i statlig regi…

 2. Frk Forster said, on 01 januari 2009 at 21:02

  Jag kan inte hålla med någon av er, utan tycker bara att det är väldigt trist att människor ska behöva prostituera sig. Det borde finnas ett skyddsnät som gör att ingen skulle behöva överväga att ha det som inkomstkälla. Jag tror varken på förbud eller legalisering när det gäller sexhandeln. Kan man inte försöka ändra på efterfrågan istället. Skjut torskarna! Sex är liksom inte livsnödvändigt.

 3. Jonas said, on 01 januari 2009 at 21:24

  Betydligt fler prostituerade skulle söka hjälp, om de nu vill ha det, om allt var reglerat. Idag är sexhandeln så långt nere i skiten att många prostituerade är hänfallna åt hallickar, ofta från öststatsländer, som inte ser med blida ögon på de som kontaktar samhällets instanser. Och det är naivt att tro att alla prostituerade gör det för att finansiera ett missbruk. Det finns många kvinnor som har andra bevekelsegrunder. En del med god utbildning och intellektuell kapacitet i bagaget. Men förbjud prostitutionen och avprogrammera torskarna. Vad skulle hända? Skulle samhället lyckas? Skulle prostitutionen försvinna? Tror inte det.

 4. Rättsråttan said, on 02 januari 2009 at 17:37

  ..men jag vill inte förbjuda själva prostitutionen. Jag tycker den lagstiftning vi har i dag är rätt bra.

 5. Jonas said, on 02 januari 2009 at 17:52

  Vad jag hört är det ett minimalt antal torskar som bötfälls. Lite skämmigt är det nog allt, men jag tror inte för en sekund att de slutar köpa sex för det. Däremot blir de kanske ännu mer försiktiga. Könshandeln har inte heller minskat sedan sexköpslagen kom till. Tvärtom antagligen, men den syns inte längre. Nu bedrivs den på nätet och på mindre nogräknade ställen som styrs av välorganiserade kriminella. Den som vill kan hitta hur mycket prostitution som helst på internet. Jag ogillar politiker som bara sopar problem under mattan, och som tycks mena, att det som inte syns inte finns.

 6. evamojje said, on 02 januari 2009 at 21:08

  Jag håller helt och hållet med dig Jonas, har sagt detta dom senaste 15 åren.
  Visst hade det varit fantastiskt om vi inte behövde fundera över prostitution överhuvudtaget, men tyvärr så är det en tråkig verklighet. Och detta vore ett bra mycket säkrare alternativ för dom kvinnor och män som prostituerar sig.
  Har rest väldigt mycket och sett många mörka baksidor både här hemma och utomlands. Och det ända ställe som faktiskt behandlar detta problem med insikt och förståelse är just Holland.

 7. Jonas said, on 03 januari 2009 at 0:23

  Eva; det är så som jag vill ta itu med saker och ting. Genom insikt, förståelse och erfarenhet. Jag rekommenderar denna artikel i RFSU: http://www.rfsu.se/stort_stod_i_tyskland_for_legal_prostitution.asp

  Jag har även sett en dokumentär eller ett nyhetsinslag där tyska socialarbetare uttalade sig starkt kritiska mot svensk syn på prostitution och prostituerade. Tyvärr hittar jag inte det inslaget på nätet.

  Och i grunden är det naturligtvis trist att prostitution finns, men den existerar lik förbannat. Men som sagt, läs gärna artikeln som jag länkat till.

 8. evamojje said, on 03 januari 2009 at 9:27

  Intressant artikel.
  Jag tycker att det är tråkigt att Sverige som är så framåt i andra situationer är så bakåtsträvande angående detta. Personligen så vill jag hellre att sexarbetarna ska kunna ha den säkerheten som kommer med legalisering. Att skapa lagar som i slutåndan gör att dom prostituerade hamnar i ännu mer utsatta lägen är inte det alternativ jag vill ha. Jakten på torsken skapar endast en sämre situation, där dom kanske tar hem torskarna och hamnar i en väldigt utsatt/våldsam situation. Låt er inte luras av seköpslagen den är en utopia som för tankarna till moment 22.
  Låt inte era åsikter om deras liv stå i vägen för deras rättighet till säkerhet.

 9. Rättsråttan said, on 03 januari 2009 at 14:43

  Ok, nu har jag beställt en sammanställning av en forskningsinsats där de nordiska länderna gått igenom den aktuella situationen beträffande prostitution i de olika länderna. Kolla på http://www.nikk.uio.no/ eller beställ rapport från den avslutande konferensen gratis på http://www.norden.org/pub/sk/showpub.asp?pubnr=2008:739

 10. Jonas said, on 03 januari 2009 at 20:01

  Jag har också beställt ett par exemplar av rapporterna. Återkommer i ämnet när jag tagit del av dem.

 11. Darwin said, on 01 mars 2009 at 2:10

  Escort,Gledjeflicka,Geisha Hora ,kalla det vad ni vill men detta ”fenomen”kommer alltid finnas. Och kan enklast forklaras med Evolutionar Psykologi.Grundat po Charles Darwins ideer.Elementer biologi. Mannen kallas Fast sex och kvinnan slow sex. Mannen vill sprida sina gener in i framtiden med so monga som mojligt. For att garantera sin genetiska overlevnad. Kvinnan investerar 9 monader av tid och resurser po att bera ett barn derfor moste hon vara mycket nogrann med vem hon gor i seng med. Foljdaktligen moste hon forsekra sig om att hennes partner har resurser(pengar) att ta hand om denna dyrbara bebis som e hennes sett att fora sina gener vidare. 1000 feminister kan go ut po krogen en kvell och se hur enkelt det e att fo hem en man for kvellen. 1000 men kan testa hur svort det e att fo hem en kvinna for kvellen. Po grottmenniskans tid var det mannen som kunde forse byn med mammutar som kunde velja bland kvinnorna. Dags datum er det mannen med Hus och Ferrari Enzo(Resurser) som kan velja och vraka(fora sina gener vidare)
  Tester har gjorts och detta e en kulturell universell sanning(hela verlden,fron Amazonas till Stockholm) att ner en kvinna listar det viktigaste i en kontakt annons hamnar…yes you guessed it Ekonomi hogst upp po listan.Rettvist?? Njae! och det skulle fo in oss po en Marxistist vs Social Darwinistisk disskussion,men det handlar inte detta forum om(Fast det e egentligen der detta fenomen grundar sig)Biologi och ekonomi.Stackars man…nej det e lika synd om kvinnan,ner mannen listar sin lista er det kroppsliga attribut som e hogst po listan(platt mage,fasta brost ungdomlig)alla tecken po att hon e bra ”material” att so sin sad for framtiden.Sammanfattningsvist kan jag bara sega att,det finns inga lyckliga horor,det handlar om fria val som .Och det existerar inte. De flesta menniskor lever en kompromiss ner det geller allt i livet.Lyxhoran(afferskvinnan som tjenar 20.000 dollar po en kvell)(Spitzer skandalen i new york)Om hon fick velja so hade hon nog hellre varit framstoende lekare som kom po botemedlet mot cancer,well i hennes fall kanske mer en karrier typ Britney spears.Men allt detta e fantasier en utopi som aldrig kommer forverkligas.Slutligen om ni vill minska antalet horor, moste stigmat smutsig hora kvarsto och den glamorosa stederskan lyftas till skyarna,ta bort alternativet helt for en 15 orig tjej som inte kommer bli lekare eller advokat,men har en omettlig aptit po Gucci bags.Den lyckliga horan finns inte,fast o andra sidan finns inte den lyckliga stederskan heller.Det skulle vara po det kulturella planet detta kan forendras.Kanske om 10.000 or ner voran biologi har forendrats i grunden

 12. Robert said, on 12 maj 2009 at 13:03

  Den svenska lagen bygger på moralism och inget annat. Det finns inget rationellt argument för denna lag. Den är direkt skadlig. Dessutom har den marknadsförts utomlands av bland andra Gunilla Ekberg med hjälp av lögner och förvanskade fakta. Detta har avslöjats. Läs om lögnerna i denna rapport från Sexwork Europe:

  http://www.sexworkeurope.org/site/images/PDFs/ekberg_kritik.pdf


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: