Haväng

Yrkeskriminella

Posted in Samhälle by Jonas on 09 januari 2009

Dagens Nyheter skriver idag om det stora rånet som skedde under stor dramatik i Göteborg 2007. Sexton personer står idag åtalade för rånet och som kommer att orsaka skattebetalarna enorma kostnader.

Misslyckandet till trots har kuppen tvingat rättsväsendet att satsa omfattande utredningsresurser. När åtal i dag väcks vid Göteborgs tingsrätt har polismyndigheterna Västra Götaland, Stockholm och Rikskriminalen lagt ner totalt nästan tio årsarbetskrafter. Och den rättegång som inleds den 19 januari väntas ta domstolens säkerhetssal i anspråk till och med slutet av april.

Utöver rättegångskostnader med allt vad det innebär med t.ex. extra bevakning av såväl polis som Kriminalvården har det kostat samhället stora insatser. Vi pratar inte om småsummor här. Och det rör sig om yrkeskriminella, många redan tungt belastade och som återkommande kostar samhället ofantliga belopp. Bland annat av den anledningen är jag för en rejäl straffskärpning för dessa återfalls- och yrkeskriminella. Jag har tidigare skrivit om det i det här inlägget.

Jag är dock inte för Kalefornisk rättsskipning som tillämpar Three times and you´re out. Jag vill gå en mellanväg med successiv ökning av strafftiden. Låt säga att en bankrånare första gången döms till sex år och är ute efter fyra. Nästa gång personen döms för ett nytt rån bör han dömas till tolv år och blir då villkorligt frigiven efter åtta år. Samhället måste få möjlighet att låsa in dessa yrkeskriminella under betydligt längre perioder och därmed säga att nog är nog.

domstol

Annonser

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. evamojje said, on 09 januari 2009 at 11:21

  Det är dax att precis som du skriver att höja strafftiden för yrkeskriminella. Det måste vara kännbart att ägna sig åt brott om och om igen. Att som USA med sin 3 strikes är inte en lösning jag skulle stödja dock. Straffet måste ju vara realistiskt och i proportion till brottet. Men att stegvis höja efter varje återbesök så att säga det är något jag absolut tror på.
  //evamojje

 2. Yrkeskriminella II « Haväng said, on 10 januari 2009 at 10:41

  […] sig på kuppernas kupp i Göteborg 2007 och som jag skrev ett inlägg om igår. Inlägget finns här. Dessa sexton personer kom över rikskuponger till ett värde av 400 000 och utgångna sedlar som […]

 3. Make my day said, on 13 januari 2009 at 13:08

  Det här ömkandet med yrkesförbrytare är bara patetiskt att läsa om.
  Om man pratar med poliser så är ju en av en orsakerna till att man resignerar i jobbet, jag citerar: ”vi hinner ju inte sätta dem i fängelset innan de är ute igen”.
  Min erfarenhet är att det blir ett annat ljud i koskällan när man själv eller en nära anhörig blir utsatt för till ex. ett våldsbrott då ar man inte så sympatiskt inställd längre.
  Här i Sverige tar vi ju efter allt annat som de har i USA, då kan vi väl för ovanlighetens skull ta efter något som är bra. Inför därför ”three and out” per omgående så blir det det ett bättre samhälle för de som lever utanför murarna efter ett tag.

 4. Ragnar said, on 08 februari 2009 at 1:52

  Är det inte vettigare att straffa pedofiler och våldtäckstmän lite hårdare istället för att ständigt ge sig på de ni kallar ”yrkeskriminella” ?

  Ett rånare skadar faktiskt ingen människa, inte i de flesta fall. Det borde snarare va lägre straff för rånare..

  http://www.luffarn.com/kriminalvarden-i-ny-skandal/

 5. Jonas said, on 08 februari 2009 at 9:11

  Ragnar; vad snackar du om? Rånare orsakar ofta långa och bestående skador i form av ptsd (posttraumatisk stress) och ångest. De som utsätts kan ofta inte jobba kvar på arbetsplatsen som utsatts. Rånare profiterar också på andra och ska därför låsas in för lång tid.

 6. Ragnar said, on 08 februari 2009 at 13:43

  Kan hålla med om att man ska låsas in om man torskar på ett rån, men tycker straffen för rån och andra brott som är relaterade till att skaffa pengar är i överkant jämfört med andra typer av brott som fysiskt och psykiskt skadar en människa mer.

  Förstår att vissa kan ta väldigt illa vid sig och drabbas av post traumatic stress disorder, men den stora majoriteten av rånoffer lider inte i närheten lika mycket som ett barn som utsatts för t ex incest.

  Och ditt påstående att det ”orsakar ofta”, är nog inte riktigt sant, snarare orsakar ibland!

 7. Rättsråttan said, on 10 februari 2009 at 19:52

  Det finns många brott som skadar människor. Ett barn som tvingas bevittna hur pappa slår mamma tex. Problemet är ju att man inte känner till omfattningen av skadorna förrän efter många år. Jag håller med Jonas om att yrkeskriminella ska jagas, det spelar ingen roll om syftet med brottet varit att skaffa pengar. Varför skulle det vara förmildrande omständighet?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: