Haväng

Mullvaden 1977-1978

Posted in Media, Samhälle by Jonas on 29 mars 2009

På tisdag visar SVT 2 programmet Reflex 19.30 som handlar om husockupationen av kvarteret Mullvaden här på Södermalm i Stockholm. Mullvaden var min biljett in i vuxenvärlden och ett politiskt engagemang. Jag var ung, arg och frustrerad när jag fick chansen att delta i ockupationen. Något som jag aldrig ångrat även om jag idag är motståndare till utomparlamentariska aktioner. Mullvaden var något speciellt och ockupationen hade också ett stort stöd av Stockholmarna som var trötta på den rivningshysteri som fått råda och den våg av påtvingade lyxrenoveringar som gjorde att gamla och låginkomsttagare tvingades bort från sina hem. Såhär skriver SVT om programmet:

”I september 1978 slog polisen till. Med hästar, batonger och kravallstaket stormades kvarteret Mullvaden i centrala Stockholm. En och en släpades de ut, ungdomarna som i nära ett år hade ockuperat fyra rivningshotade fastigheter. Händelserna fick stor uppmärksamhet och gav upphov till nyhetsinslag, artiklar, böcker och dokumentärfilm. Men varför ockuperades husen? Vad ville ockupanterna? Och hur gick det sedan, med rivningsvågen och med de inblandade? Reflex ger återsken och perspektiv åt händelser och klipp ur SVT:s filmarkiv. Micke Leijnegard träffar skådespelaren Marika Lagercrantz, som bodde i ett av husen och advokat Claes Borgström, som företrädde flera av ockupanterna i den efterföljande rättsprocessen. ”

Annonser

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. evamojje said, on 29 mars 2009 at 18:54

    men hur ung var du då?

  2. Jonas said, on 29 mars 2009 at 19:32

    Jag var sexton när polisen stormade in. Till morsans och farsans fasa, då vi har poliser i släkten. 🙂

  3. Rättsråttan said, on 31 mars 2009 at 18:37

    Mmmm men det är väl preskriberat nu? Även Råttan har lite liknande, numera rosenskimrande minnen från politiska aktioner i ungdomen…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: